Co warto wiedzieć o kuchni brytyjskiej (poziom B1/B2) – kurs online
JS/10322
Języki Świata
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie Google Meet.
Kurs prowadzony w języku angielskim. Zakładany poziom po zakończeniu kursu to B1/B2.
Kurs przeznaczony jest dla Słuchaczy, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności językowe, jednocześnie zdobywając wiedzę o kuchni brytyjskiej, tradycyjnych potrawach, ich niekiedy osobliwych nazwach i przepisach na nie, poznawać ciekawostki o brytyjskim jedzeniu oraz o miejscach i ludziach z nim związanych, a także wzbogacić swój angielski o zwroty, wyrażenia, idiomy i przysłowia związane z jedzeniem i jego przygotowaniem.
Kurs będzie obejmował następujące tematy:
- Fakty i mity o kuchni brytyjskiej./Facts and myths about British food.
- Tradycyjne śniadanie angielskie i szkockie./The traditional English and Scottish breakfast.
- Brunch, czy może lekki lunch?/Brunch, or maybe light lunch?
- Najstarszy brytyjski fast food./The oldest British fast food.
- Tradycyjna niedzielna pieczeń./The traditional Sunday roast.
- Popołudniowa herbatka i parę przepisów na brytyjskie desery./Afternoon tea and a couple of recipes for British desserts.
- Garść przepisów na brytyjskie placki, zapiekanki i puddingi./A bunch of recipes for British pies and puddings.
- Co serwują Brytyjskie puby?/What is served in British pubs?
- Tradycyjne przysmaki spożywane podczas świąt i uroczystości./Traditional festive foods.
- Regionalne specjały od Kornwalii po Szkocję./Regional specialties from Cornwall to Scotland.
- Przysłowia, idiomy, wyrażenia i zwroty związane z jedzeniem./Food-related proverbs, idioms and phrases.
- Kulinarna wycieczka do Zjednoczonego Królestwa./A Culinary trip to the UK.
Cel ogólny:
doskonalenie kompetencji językowych przy jednoczesnym zdobywaniu wiedzy o kuchni brytyjskiej.
Cele szczegółowe:
- doskonalenie umiejętności rozumienia ze słuchu i czytania materiałów dotyczących kuchni brytyjskiej,
- rozwijanie umiejętności wypowiadania się na temat gustów kulinarnych, posiłków, potraw i sposobów ich przyrządzania,
- wzbogacanie słownictwa w zakresie tematyki kursu,
- zdobywanie wiedzy na temat ciekawych historii i miejsc związanych z kuchnią brytyjską,
- rozwijanie kompetencji międzykulturowej.
Korzyści dla słuchacza:
Słuchacz:
- potrafi dokonać analizy, syntezy i interpretacji informacji w nagraniach i tekstach dotyczących tematyki kursu,
- potrafi brać aktywny udział w dyskusjach i wypowiadać się na temat własnych preferencji kulinarnych oraz na tematy objęte kursem,
- posługuje się bogatym słownictwem związanym z tematyką kursu, zwrotami, wyrażeniami, idiomami związanymi z jedzeniem i jego przygotowaniem,
- posiada poszerzoną wiedzę o kuchni brytyjskiej, tradycyjnych potrawach, brytyjskim jedzeniu oraz o miejscach i ludziach z nim związanych,
- potrafi porównać wybrane aspekty brytyjskiej i polskiej kultury kulinarnej.
Metody pracy:
- metoda eklektyczna, wykorzystująca zintegrowane kształcenie przedmiotowo-językowe (CLIL – Content and Language Integrated Learning);
- podejście komunikacyjne, zadaniowe;
- praca w podgrupach;
- dyskusja w grupie;
- ćwiczenia leksykalne, ćwiczenia na rozumienie ze słuchu;
- praca z tekstem, filmami, podcastami i prezentacjami.
Metody weryfikacji efektów kształcenia:
dla chętnych Słuchaczy egzamin składający się z dwóch części:
- pisemnej: zadanie na rozumienie tekstu, zadania sprawdzające opanowanie materiału leksykalnego,
- ustnej: rozmowa na temat kuchni brytyjskiej.