Vegan Masterclass dla początkujących – kurs online
Kurs realizowany jest w formie zdalnej na platformie Google Meet.
Kurs składa się z części teoretycznej (na początku) oraz praktycznej – wspólnego gotowania.
Podczas części teoretycznej Słuchacze dowiedzą się, co to jest dieta planetarna oraz dieta wegańska, jak wygląda talerz Polaka obecnie, a jak powinien wyglądać – jeśli chcemy być zdrowi i zadbać o zdrowie planety. Poznają także sekrety wegańskiego gotowania, które pozwolą im przygotowywać pyszne i dobrze zbilansowane wegańskie dania. W części praktycznej przygotujemy między innymi takie dania jak stir-fry z tofu i warzywami, sałatkę z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami, wegański makaron z serem (mac 'n' cheese) na bazie sosu z marchewki i ziemniaka, placuszki z cukinii, ciasto marchewkowe z orzechami, zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym i chrupiącymi pestkami dyni, wegańskie brownie z batatów.
Szczegółowe tematy zajęć:
- Wprowadzenie do kuchni roślinnej – podstawy wegańskiego gotowania.
- Techniki krojenia i przygotowanie warzyw; wpływ technik krojenia na smak i teksturę potraw.
- Gotowanie z roślin strączkowych i użycie strączków w różnych potrawach – od sałatek po zupy i pasty.
- Zboża i ich różnorodność w kuchni wegańskiej; jak gotować zboża, aby były puszyste i aromatyczne.
- Sosy i dressingi – podstawa smaku; jak wzbogacić smak dania odpowiednim sosem.
- Zamienniki nabiału – kremowe dania bez mleka i sera; jak przygotować wegańskie zamienniki sera (ricotta z tofu, parmezan z orzechów) oraz zrobić wegańskie mleko i śmietanę.
- Pieczenie i smażenie – jak piec bez jajek.
- Zupy – od klasyki do nowoczesności; jak zbudować bazę smakową zupy (buliony warzywne, smażenie warzyw).
- Desery wegańskie – słodkości bez cukru i nabiału.
- Menu na co dzień – jak przygotować dobrze zbilansowane posiłki na każdy dzień tygodnia i efektywnie zarządzać czasem w kuchni.
Przed zajęciami każdy Słuchacz i Słuchaczka otrzymają listę składników potrzebnych do przygotowania potraw.
Kurs realizuje punkt 2.1 Agendy UW na rzecz klimatu i zrównoważonego rozwoju.
Grupa ze zmniejszonym limitem osób.