Vegan Masterclass dla początkujących – kurs online

HR/10400 Nauka i Środowisko

Kurs realizowany jest w formie zdalnej na platformie Google Meet.

Kurs składa się z części teoretycznej (na początku) oraz praktycznej – wspólnego gotowania.

Podczas części teoretycznej Słuchacze dowiedzą się, co to jest dieta planetarna oraz dieta wegańska, jak wygląda talerz Polaka obecnie, a jak powinien wyglądać – jeśli chcemy być zdrowi i zadbać o zdrowie planety. Poznają także sekrety wegańskiego gotowania, które pozwolą im przygotowywać pyszne i dobrze zbilansowane wegańskie dania. W części praktycznej przygotujemy między innymi takie dania jak stir-fry z tofu i warzywami, sałatkę z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami, wegański makaron z serem (mac 'n' cheese) na bazie sosu z marchewki i ziemniaka, placuszki z cukinii, ciasto marchewkowe z orzechami, zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym i chrupiącymi pestkami dyni, wegańskie brownie z batatów.

Szczegółowe tematy zajęć:

  1. Wprowadzenie do kuchni roślinnej – podstawy wegańskiego gotowania.
  2. Techniki krojenia i przygotowanie warzyw; wpływ technik krojenia na smak i teksturę potraw.
  3. Gotowanie z roślin strączkowych i użycie strączków w różnych potrawach – od sałatek po zupy i pasty.
  4. Zboża i ich różnorodność w kuchni wegańskiej; jak gotować zboża, aby były puszyste i aromatyczne.
  5. Sosy i dressingi – podstawa smaku; jak wzbogacić smak dania odpowiednim sosem.
  6. Zamienniki nabiału – kremowe dania bez mleka i sera; jak przygotować wegańskie zamienniki sera (ricotta z tofu, parmezan z orzechów) oraz zrobić wegańskie mleko i śmietanę.
  7. Pieczenie i smażenie – jak piec bez jajek.
  8. Zupy – od klasyki do nowoczesności; jak zbudować bazę smakową zupy (buliony warzywne, smażenie warzyw).
  9. Desery wegańskie – słodkości bez cukru i nabiału.
  10. Menu na co dzień – jak przygotować dobrze zbilansowane posiłki na każdy dzień tygodnia i efektywnie zarządzać czasem w kuchni.

Przed zajęciami każdy Słuchacz i Słuchaczka otrzymają listę składników potrzebnych do przygotowania potraw.

Kurs realizuje punkt 2.1 Agendy UW na rzecz klimatu i zrównoważonego rozwoju.

Grupa ze zmniejszonym limitem osób.

520.00 PLN 30 godzin 17.33 PLN / h

Grupa HR/10400/1

19.01.2025 - 11.05.2025 Lokalizacja:
l.p. data rozpoczęcie zakończenie przerwa
1 19.01.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
2 02.02.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
3 16.02.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
4 02.03.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
5 16.03.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
6 30.03.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
7 06.04.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
8 13.04.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
9 27.04.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
10 11.05.2025 , niedziela 11:00 13:15 00 min
520.00 PLN 30 godzin 17.33 PLN / h