A to wino właśnie! – opowieści o winach francuskich, polskich i innych – kurs online
K/1007
Kultury i Idee
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie ZOOM.
Kurs prowadzony w języku polskim.
Tematyka poszczególnych zajęć kursu obejmie kolejno:
- Uprawa winorośli. Szczepy winorośli – Vitis vinifera i inne.
- Regiony winiarskie świata.
- Winnice, winiarstwo i wina we Francji.
- Winnice, winiarstwo i wina w Polsce.
- Wina zwykłe i niezwykłe: produkcja masowa vs. wina unikatowe. Kategorie, klasyfikacje, apelacje.
- Wina legendarne: Romanée-Conti, Château d’Yquem, Château Pétrus, Bollinger, Barolo, Brunello di Montalcino, Rioja. Przypadki specjalne: wina garażowe, supertoskany i inne.
- Czytanie etykiet. Etykiety win ze Starego i Nowego Świata.
- Degustacja. Cechy wina: kolory (wina czerwone, białe i różowe oraz szare, żółte i kilka innych), ciało (oczy, nos, usta i inne części), styl (wina spokojne, perliste, mrowiące) i charakter (wino gładkie lub chropowate, mocarne lub cherlawe).
- Wino i transgresje: przestępstwa związane z winem (fałszowanie wina, kradzieże).
- Opowieści o winie – rzeczywiste (filoksera i jej widmo) oraz niezwykłe (wina medytacyjne, filozofia wina).
Poszczególne tematy będą przedstawiane na podstawie różnych materiałów – tekstów literackich i prasowych, nagrań audio i wideo, prezentacji multimedialnych.
Cel ogólny:
przedstawienie wiedzy dotyczącej winnic, wina i winiarstwa pod względem historycznym, kulturowym i społecznym; poznanie szczególnych przypadków związanych z winifikacją, opisem wina, degustacją i obrotem handlowym; doskonalenie słownictwa związanego z opisem i degustacją win (aspekty językowe i kulturowe).
Tematyka będzie omawiana na podstawie winiarstwa francuskiego i polskiego oraz w mniejszym zakresie w odniesieniu do innych krajów oraz regionów Starego i Nowego Świata.
Cele szczegółowe:
- przedstawienie historii wyrobu i spożycia wina w powiązaniu z różnymi aspektami historii krajów i społeczeństw,
- uświadomienie roli wina w życiu codziennym (zwyczaje i rytuały związane z winem, wino w życiu towarzyskim i społecznym) i duchowym (związki wina z religią, medytacją, metafizyką),
- poznanie i opis wyjątkowych win/winnic francuskich i opowieści z nimi związanych,
- poznanie winnic i win polskich,
- omówienie wybranych win z innych krajów i regionów (m.in. Włochy, Portugalia, RPA, Nowa Zelandia),
- przedstawienie wybranych, niestandardowych wiadomości dotyczących win.
Korzyści dla słuchacza:
Wiedza – Słuchacz:
- ma wiedzę dotyczącą uprawy winorośli, regionów winiarskich oraz win polskich, europejskich i pozaeuropejskich,
- zna słownictwo opisujące wino (leksyka, styl),
- zna osoby i wydarzenia związane z winiarstwem i winem.
Umiejętności – Słuchacz:
- dostrzega i docenia rolę wina w życiu społecznym i kulturze,
- rozumie opisy i oceny wina oraz samodzielnie wypowiada się o cechach wina.
Metody pracy:
wykład z elementami konwersatorium.
Metody weryfikacji efektów kształcenia:
dla Słuchaczy zgłaszających taką gotowość przewidziano przeprowadzenie egzaminu, obejmującego tematykę zajęć kursu w formie testu wielokrotnego wyboru:
- odpowiedzi na pytania,
- odczytanie etykiety (lub innego dokumentu związanego z winem),
- zdefiniowanie kilku wybranych terminów enologicznych.