Francja kulturalna i kulinarna

K/0400 Kultury i Idee

Tematy poszczególnych zajęć kursu:

  1. Francja jako naród koneserów: od prostej, amatorskiej kuchni domowej po profesjonalistów - wielkich mistrzów kuchni.
  2. Rola społeczna i integracyjna kuchni, gotowania, jedzenia i posiłków.
  3. Zwyczaje i rytuały związane z jedzeniem (m.in. „Fizjologia smaku” autorstwa Brillat-Savarin).
  4. „Wizytówki” kuchni francuskiej: francuska triada, francuski paradoks, tradycyjny francuski posiłek wpisany do rejestru UNESCO.
  5. Różnorodność kulinarna regionów Francji – uwarunkowania geograficzne, rolnicze etc.
  6. Paryż/region Ile-de-France: paryskie pieczywo, restauracje, „brzuch” Paryża i inne.
  7. Szampania: szampan – kilka legendarnych domów szampańskich, m.in. Dom Pérignon, Krug, Bollinger.
  8. Nord-Pas de Calais/Pikardia/Lotaryngia/Alzacja: quiche lorraine, choucroûte, wina alzackie.
  9. Normandia/Bretania: wędliny i podroby, placki i naleśniki bretońskie, ryby i owoce morza, cydr i calvados.
  10. Centre/Pays de la Loire: andouillettes, wina i sery z doliny Loary.
  11. Franche-Comté/Burgundia: sery i wina z Jury, boeuf bourguignon, musztarda z Dijon, wina burgundzkie.
  12. Rhône-Alpes/Lyon: fondue savoyarde, raclette, sery, likiery i wina regionalne, nugaty, lyońskie bouchons.
  13. Poitou-Charentes/Limousin/Owernia: koniak, fioletowa musztarda, sery z Owerni, wody mineralne z Vichy.
  14. Bordeaux/Périgord/Kraj Basków/Gaskonia: cassoulet, sery owcze z wiśniową konfiturą, wina bordoskie, szynka z Bayonne, papryczka z Espelette.
  15. Langwedocja/Roussillon: małże, anchois i winniczki, sery i wina z Langwedocji, miody z Narbonne.
  16. Prowansja/Korsyka: oliwa, czosnek i zioła prowansalskie, ratatouille, bouillabaisse, wina Bandol, pastis i likiery korsykańskie.
     

Zajęcia prowadzone są w języku polskim. Poszczególne tematy będą przedstawiane na podstawie różnych materiałów – tekstów użytkowych, prasowych i literackich, nagrań audio i wideo, prezentacji multimedialnych.

275.00 PLN 30 godzin 9.17 PLN / h

Grupa K/0400/4

05.10.2017 - 14.12.2017 Lokalizacja: Ośrodek Dydaktyczny Ksawerów, Al. Niepodległości 22
l.p. data rozpoczęcie zakończenie przerwa
1 05.10.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
2 12.10.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
3 19.10.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
4 26.10.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
5 02.11.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
6 09.11.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
7 16.11.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
8 23.11.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
9 07.12.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
10 14.12.2017 , czwartek 17:15 19:35 05 min
275.00 PLN 30 godzin 9.17 PLN / h