Francja dla ducha i ciała – wycieczki kulturalne i gastronomiczne – kurs online
KU/6937
Kultury i Idee
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie ZOOM.
- Regiony Francji – historia, podział administracyjny. Różnorodność kulturowa – kultura celtycka (Bretania), germańska (Alzacja), śródziemnomorska (Prowansja) i in. Paryż vs. „głęboka” Francja.
- Francuskie zwyczaje i rytuały związane z jedzeniem (m.in. Fizjologia smaku autorstwa Brillat-Savarin). Rola społeczna i integracyjna kuchni, gotowania, jedzenia i posiłków.
- „Wizytówki” kuchni francuskiej: francuska triada, francuski paradoks, tradycyjny francuski posiłek wpisany do rejestru UNESCO.
- Paryż / region Ile-de-France: poza Wieżą Eiffela, Luwrem i Disneylandem – paryskie restauracje, „brzuchy” Paryża – dawny (les Halles) i obecny (Rungis).
- Szampania: od średniowiecza do de Gaulle’a, światowy festiwal marionetek w Charleville-Mézières. Szlak winnic, domy szampańskie.
- Nord-Pas de Calais / Pikardia: od zabytków średniowiecza (m.in. Laon, Amiens, Arras), pochodów olbrzymów, koronek Valenciennes do Grande Braderie w Lille. Andouilles, andouillettes i najmocniejsze piwo świata, Belzébuth.
- Lotaryngia: od bazyliki i domu Rabelais w Metzu, do drukarni Épinal i pola bitwy pod Verdun. Quiche lorraine, baba au rhum króla Stanisława Leszczyńskiego, konfitura porzeczkowa z Bar-le-Duc. Mirabelka, królowa lotaryńska.
- Alzacja: historia niemiecko-francuska regionu. Od Strasburg, Miluzy i Colmaru do Riquewihr i Guebwiller. Tradycyjne domy szachulcowe i bociany. Zwiedzanie szlakiem winnym, piwnym i kapuścianym. Choucroûte, wizytówka Alzacji.
- Normandia: od katedr w Rouen i Caen, Mont-Saint-Michel po plaże desantu aliantów w 1944 r. Skaliste wybrzeże w Étretat i koronki z Alençon. Normandia, region serów i jabłek. Cydr i calvados.
- Bretania: bretońskie święta i tradycje (calvaires, pardons, fest noz). Menhiry, megality i dolmeny w Carnac i in. Placki i naleśniki bretońskie. Solone masło, kig-ha-farz i kouign-amann.
- Centre / Pays de la Loire: zamki nad Loarą i jej dopływami, parki i rezerwaty przyrody, wyspy wybrzeża atlantyckiego (Noirmoutier, Île d’Yeu). Czarne kury z Turyngii, wina z doliny Loary. Cointreau (!!!).
- Franche-Comté: fortyfikacje Vaubana w Besançon i Belfort, saliny królewskie w Arc-et-Senans, kaplica w Ronchamp. Symbole regionu – koń rasy comtois, dzwonnice i zegary. Sery (comté!) i wędliny (saucisses de Morteau et de Montbéliard).
- Burgundia: Turystyka historyczna (Alésia, Cluny, katedry i bazyliki – Dijon, Auxerre, Vézelay), przyrodnicza (Parc du Morvan, Arboretum de Pézanin), kulinarna (Dijon, Bresse, Charolles) i winiarska (klimaty burgundzkie).
- Rhône-Alpes / Lyon: historia regionu: od paleolitu do współczesności (grota Chauvet, Lugdunum, Vieux-Lyon, teatrzyk Guignol). Natura (rezerwaty przyrody, groty krasowe, jeziora alpejskie, Mont-Blanc). Enoturystyka i turystyka gastronomiczna (lyońskie bouchons, restauracje z gwiazdkami Michelina). Sery, likiery i wina regionalne. Nugaty, papillotes de Lyon i różowe pralinki.
- Poitou-Charentes / Limousin: od państwa Franków do Futuroscope w Poitiers. Kuchnia wiejska: ziemniaki, kasztany, kapusta + wołowina i wieprzowina. Certyfikowane masło Échiré, fioletowa musztarda i koniaki.
- Owernia: od Wercyngtoryksa do II wojny światowej, szlak kościołów romańskich. Balonem nad wulkanami Masywu Centralnego. Sery z Owerni, wody mineralne z Vichy i tarta jagodowa.
- Bordeaux / Périgord: od prehistorii (groty Lascaux) i starożytności (Burdigala) do współczesności. Wina bordoskie, foie gras i trufle.
- Kraj Basków / Gaskonia: ziemia protestantyzmu francuskiego; historia (d’Artagnan) i gastronomia (Alain Ducasse). Cassoulet, sery owcze z wiśniową konfiturą, szynka z Bayonne, papryczka z Espelette.
- Langwedocja / Roussillon: francuska Katalonia, lista UNESCO (Pont-du-Gard, Carcassonne, Canal du Midi), rezerwaty przyrody (groty krasowe, Bambouseraie de Prafrance). Ryby i skorupiaki, sery i wina z Langwedocji, różowy czosnek z Lautrec, miody z Narbonne.
- Prowansja / Korsyka: Marsylia, najstarsze miasto Francji. Calanques, fiordy śródziemnomorskie. Ziemia słońca, lawendy i oliwek. Zioła prowansalskie, ratatouille, bouillabaisse i różowe wina prowansalskie. Sery i likiery korsykańskie.
Poszczególne tematy będą przedstawiane na podstawie różnych materiałów – tekstów literackich i prasowych, nagrań audio i wideo, prezentacji multimedialnych.